Rutin Harian Dan Rutin Hujung Minggu

09 September 2017/Sabtu

Assalamualaikum

Secara umumnya,ramai rakan-rakan blogger mahupun kawan-kawan aku yang lain ingin mengetahui bagaimana rutin harian aku semenjak aku bekerja.Sebab sebelum ni,rutin harian aku memang banyak masa free tapi selepas aku dah ada kerja rutin kehidupan aku memang berubah lagi-lagi bila aku hidup sendiri-sendiri di daerah yang pertama kali aku jejak.Cam tuh..

Rutin harian saya.

05.00 Subuh : Bangun dari tidur.Minum air putih yang ada di meja sebelah katil.Malas nak pergi kat dapur sebab masih mamai.Alasan : MASIH MAMAI!!Mandi,solat subuh,buat sarapan untuk diri sendiri dan siapkan diri untuk pergi kerja sebelum jam 8.00 pagi.

7.50 Pagi : Keluar dari rumah dan berjalan kaki menuju ke tempat kerja dengan kiraan tiga langkah sahaja dan aku macam biasa orang terakhir yang sampai lewatg di office iaitu 7.53 pagi.

8.00 Pagi : Start buat kerja di lab.

12.30 Tengah Hari : Balik rumah dan berehat di rumah.Solat Zuhur dan masak makanan untuk makan tengah hari.

1.20 Petang :Kembali ke office untuk kembali bekerja.Work work work...

5.00 Petang : Balik dari kerja.Kalau overtime sampai jam 7.00 malam baru balik.Nasib jarak dari office ke rumah sewa aku tiga langkah jak..Hoho..Korang bayangkanlah macam mana keadaannya kalau jarak dari office ke rumah sewa aku cuma tiga langkah jak...

06.00  Petang sehingga 1.00 Pagi : Rehat,mandi,bersihkan diri untuk solat Maghrib kemudian solat Isyak.Masak makanan untuk makan malam.

Bila dah hilang penat aku,aku update blog tu pun kalau rajin dan aku nak tidur lah lepas tu.Selalu aku tidur jam 1.00 pagi paling lewat dan paling awal aku tidur ialah pada jam 9.00 malam.Haaa..Kau hado?

Jadi,korang dah tau lah kan kehidupan harian aku macam mana.Lebih kurang macam ni lah setiap hari.Disebabkan aku kerja sampai hari sabtu,jadi hari ahad jak lah cuti aku.Dan hari ahad tu aku akan gunakan sebaik-baik nya.KIkikiki..

Terima kasih kerana sudi baca entry ini.




First Giveaway By Blog Buku Pinky

09 September 2017/Sabtu

Assalamualaikum


Nak join?Klik banner.


Cerita Hari Raya Haji Tahun 2017

07 September 2017/Khamis

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidiladha..
Semoga ibadah korban kita diterima..
Raya haji dah habis tapi aku tetap mau jugak bagi ucapan dengan korang semua...:)



Cuti raya haji aku pada tahun ini boleh lah di katakan agak lama jugak sebab aku start cuti dari hari rabu sampai hari isnin yakni aku start cuti dari 31 September 2017 - 04 September 2017.Kiranya cuti aku tuh adalah mau seminggu jo cuti aku..

Raya haji tahun aku lebih banyak pergi kenduri kahwin kenduri kendara orang ampung sebab aku mau makan free sampai kenyang.Sebab bila aku dah mula masuk kerja nanti tiada lah aku dapat merasa lagi makanan free itu.Boleh kah aku bagi alasan begitu?

Dan...kebanyakannya aku menghabiskan cuti-cuti aku di rumah sahaja.Dan ini sahaja lah cerita raya haji aku pada tahun ini.

Terima kasih kerana sudi baca entri ini.

Macam mana family aku boleh bela kucing

05 September 2017/Selasa

Assalamualaikum

Hai uolls...Macam mana kehidupan korang pada masa kini?Best ke tidak?Sebenarnya hari ni aku malas mau pergi kerja sebab mood aku masih dalam mood cuti-cuti malaysia lagi tapi aku gagahkan jugak diri aku untuk pergi kerja.Lepas balik dari kerja aku tidak tahu mau buat apa.Dari tadi asyik merenung di luar jendela jak lepas tu bila dah bosan tengok pemandangan di luar aku tengok handphone check FB lepas tu check IG lepas tu ulang buat benda yang sama sampai mau masuk maghrib.Anggaran aku dalam satu jam setengah kot aku buat begitu.Hohoho.

Tujuan aku update new entry kali ini bukanlah aku mau kasih cerita dengan korang apa yang aku buat lepas aku balik dari kerja.Tidak.Bukan.Tapi aku ada benda mau kasih cerita sama kamu semua.Cerita aku nih pasal kucing.Siapa suka kucing kita geng.Hehe..

Macam ni lah.Aku kasih tau sejarah awal macam mana family aku bela kucing.Kami start bela kucing pada awal tahun 2013.Pagi tu,masa aku mau sapu-sapu di halaman rumah aku aku ternampak lah ada seekor anak kucing dia jalan-jalan di sekitar kereta mak aku.Bila dia jumpa orang mengiau ngiau dia.Bunyi macam kelaparan.Jadi aku ambil lah sisa-sisa makanan yang kami makan lepas sarapan tu.Bila tu makanan dekat tu kucing,aku tengok kucing tu kelaparan betul macam satu minggu tidak jumpa makanan.

Selesai sudah dia makan,aku ingat tu kucing dia balik pergi rumah tuan dia dulu tapi aku tengok dia stay-stay jak di garaj.Masa aku dukung tu kucing aku tengok mata dia warna biru.Kucing siam.Tengok jantina dia betina.Comel lagi.Masih kecil.Apalagi aku terus lah ambil tu kucing pelihara dia.Nasib jugak mak bapak aku izinkan aku bela kucing sebab masa tu rumah kami memang tiada kucing.

Tapi kucing siam ni belum ada nama.Bapa aku dapat idea lah untuk kasih nama ni kucing.Bapa aku kasih nama tu kucing Toyi sebab kucing ni kerja dia asyik berak sedja.Tu sebab nya bapa aku kasih nama dia Toyi.Haha.Mula-mula jak lah dia berak-berak lepas tu lama-lama dia biasa di persekitaran rumah tidak lah sudah dia berak.Dia pandai sudah berak di luar rumah kadang-kadang tu pandai jugak dia berak di tandas.Bagus nih kucing.

Ni lah si Toyi kucing siam yang aku pergi ambil masa dia sedang berkeliaran di luar rumah.Time nih dia masih kecil lagi.

Ada suatu hari tu kucing jantan kepunyaan jiran depan rumah aku datanglah pergi kasih bunting si Toyi nih.Jadi,terberanak lah si Toyi.Mula-mula kucing siam anak dia lepas tu dia beranak lagi beranak lagi dan beranak lagi sampai lah dia beranak kucing yang bulu dia belang-belang.Nama-nama anak si Toyi ialah Pemarah,Atan,Tina,Gulung,Puteh,Itam,Tiada Nama,MukMuk,Bulat,Putut,Mata,Kuyus, dan yang lain aku tidak ingat sudah nama anak-anak si Toyi.

Beberapa tahun kemudian...Aku masih ingat lagi pada malam sebelum si Toyi hilang...Malam tuh time mau tidur aku kasih keluar si Toyi sama anak-anak dia sebab tidak mau bagi diorang berak dalam rumah.Besok pagi,aku panggil-panggil si Toyi mau main-main sama dia tiada pula dia muncul-muncul.Tunggu sampai hari kedua tiada jugak si Toyi muncul sebab selalunya kalau si Toyi berjalan ada jugak dia balik rumah tapi yang masa dia hilang tu langsung tiada tanda-tanda dia mau balik.Tunggu punya tunggu tiada jugak si Toyi muncul.Last-last aku beranggapan bahawa si Toyi dia merajuk sama aku sebab aku kasih keluar dia pada malam tersebut sebelum dia hilang.Sedih tu memang sedih lah sebab tu kucing  yang first time aku bela dari dia kecil lagi.Time tuh dia tengah bunting.Menyesal tuh memang aku menyesal lah sebab aku paksa dia tidur  di luar.Kejam kah aku??

Lepas si Toyi hilang tuh,aku tidak sudah bagi kucing tidur di luar.Surrender sudah aku.Si Toyi hilang dia ada jugak kasih tinggal anak-anak dia di rumah.Nasib sudah anak-anak dia masa tuh besar sudah.Pasal anak si Toyi tu nanti aku kasih cerita.

Nih si Toyi masih kecil lagi.Masa tuh si Toyi tidak suka kena kurung jadi mengamuklah si Toyi dalam kurungan minta di kasih keluar.

Ni si Toyi sudah besar.

Dia tunggu di jendela sebab dia mau jendela tu dibuka mau masuk di dalam rumah.

Aku memang suka ambil gambar si Toyi time dia tidur sebab comel.

Comel jak si Toyi dalam kotak nih.

Nanti lagi aku sambung cerita pasal kucing aku.

Terima kasih kerana sudi baca entri ini.