Travel : Padang Besar,Perlis

18 February 2017/Sabtu

Assalamualaikum

Tahun lalu,aku dan family berpeluang untuk menjejakkan kaki ke negeri Perlis Indera Kayangan.Difahamkan,negeri Perlis ni adalah negeri yang paling kecil di Malaysia dan terletak di utara negeri Perlis *penghujung negeri Perlis dan bersempadan dengan negara Thailand.Padang Besar adalah pintu utama keluar masuk ke negara Thailand.Terdapat pejabat imegresen di Pekan Padang Basar yang memantau urusan keluar masuk pelancong.Macam hari tu,depan kereta kami,kereta Thailand.So,yag pegawaia imegresen tu suruhlah dornag berenti nak cek barang apa yang dorang bawa masuk ke Thailand.Bila dah selesai barulah giliran kami.And then,sekejap jer pegawai imegresen tu cek terus dia suruh jalan.

Negeri Perlis ni terbahagi kepada 3 bahagian iaitu Arau,Kangar dan Padang besar.Kami lalu dari Kedah untuk ke Perlis sebab kami sewa rumah di kedah dekat dengan KUIN.Tapi boleh juga korang datang ke Perlis ni melalui jeti Kuala Perlis.

Sampai sudah kami di sana,ya ampunnnnnn....macam shopping mall jak aku tengok..*Hello,dah  namanya pun arked niaga...syurga membeli belah..Macam macam pelbagai jenis barangan yang ada dijual di Padang Besar seperti barang makanan,pakaian barang dapur..jersey..dan banyakkkkk lagiii...Tomyam asli pon ada dijual di padang besar ni okay.Tapi,nak shopping kat padang besar ni kena pastikan lah yang dompet korang gemok gemok sebelum masuk ke Padang besar..

Kami bertolak dari kedah pada waktu petang macam jam 1 lebih kot sebab dorang kakak aku dengan kawan kawan dia baru siap urusan...so lambat sikitlah kami bertolak..Sampai kami di padang besar tu lebih kurang jam 5 lebih lah.Aku pun ndak ingat sudah sebab ni cerita tahun lepas..Hekhekhek..3 jam dari kedah..haaaaaa...

Aku ndak mau bebel banyak banyak lagi,apa kata jom layan gambar gambar kat bawah ni..





Saya Anum.Ada jodoh kahwin.Tiada jodoh travel!

10 comments:

  1. Lepas ni kena make sure begpack gemok2 pulak. Dompet tak cukup tu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kan..kalau dompet kompom tak cukup.

      Delete
  2. Padang besar ni memang banyak sangat barang nak shopping. confuse nak beli yang mana satu hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah..rambang mata juga nak pilih masa nak beli..

      Delete
  3. mmg best padang besar. barang murah2. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..memang murah barang-barang kat sana..

      Delete
  4. wahhh rindunya nak pergi sini! memang sini tempat favourite elsa kalau nak borong jersey bola hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun dah rindu ngan tempat ni sebab hari tu round tak lama..sekejap jak..

      Delete
  5. datang sini kena bawak banyak duit..macam-macam nak dibeli..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..betul tu..dompet mesti gemok kan kalau nak datang sini..

      Delete

Assalamualaikum...
Bah...Rajin - rajin kamu komen sini..