Tips : Buat Hal Ini Untuk Jimatkan Data Internet Korang

09 Ogos 2016/Selasa

Assalamualaikum



Yes!!Hari ni aku terjumpa satu tips kepada mereka di luar sana yang ingin menjimatkan data internet daripada cepat habis.Kadang kala kita langgan internet untuk sebulan tapi data kita tidak pun sampai sebulan...Lagi-lagi kalau kita guna untuk online Whatsapp ke wechat ke facebook ke sekadar untuk tengok post-post terbaru kan tapi data cepat habis walaupun kita tiada downlod apa-apa dari lama sosial.

Data korang cepat habis ni adalah disebabkan faktor mood telefon korang mempunyai setting auto download.Contohnya whatsapp lah kan.Selalu kawan-kawan korang hantar gambar or video yang tidak penting apatah lagi dalam group whatsapp...Lagi banyakkan..

Hal tersebut akan merugikan korang kerana gambar or video yang dihantar kepada korang dan ianya mendownload secara automatik dan secara tidak langsung akan 'memakan data' korang.

Tidak ketinggalan juga update-update apps di play store.Memang bagus untuk kerap update tapi lebih bagus jika mengupdate menggunakan WiFi..So,data korang tidaklah juga terganggu sangat.Facebook dan Instagram pun tidak terkecuali.Post-post yang melibatkan sesuatu video kini dimainkan secara automatik bila korang sedang menscroll kan..

Jom,sekarang kita ubah setting tiga apps ini untuk menjimatkan data internet korang...

1)Facebook
  • Buka Facebook
  • Pilih apps setting
  • Pilih video play
  • Pilih off/Wifi only
2)Play store
  • Buka playstore
  • Pilih setting
  • Pilih auto update apps
  • Pilih auto update apps over WiFi only
3)Whatsapp
  • Buka apps Whatsapp
  • Pilih setting
  • Pilih chat setting
  • Pilih media auto download
  • Pilih When Using Mobile Data
  • Hilangkan semua tanda 'tick' dalam kotak
Selamat mencuba...

Terima kasih kerana sudi baca entri ini.

3 comments:

  1. ooo...camtu rupanya...

    thanks sudi share...

    aak try jugalah..

    ReplyDelete
  2. Boleh la guna untuk jimatkan
    guna kuota internet lepas ni.

    tq anum.

    ReplyDelete
  3. Baru tahu. patutnya lebih ramai lagi orang kena tahu ni.

    ReplyDelete

Assalamualaikum...
Bah...Rajin - rajin kamu komen sini..