Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

19 Jun 2016/Ahad

Assalamualaikum

Hello korang semua??Macam mana puasa korang hari ni....ok tak?Sekarang kita sudah 14 hari sudah kita berpuasa.Alhamdulillah...Untuk bulan Ramadhan pada tahun ni,aku bersyukur sangat-sangat sebab puasa tahun ni aku dapat berpuasa penuh di kampung bersama keluarga tersayang aku..Selalunya hari pertama puasa aku selalunya dah duduk kat asrama or rumah sewa..Tapi kali ni aku berbuka puasa dan bersahur kat kampung aku sendiri..

Dengar-dengar,nile.com.my ada buat giveaway lagi.Woww...Bukan alang-alang dia punya giveaway..Kali ni mesti join punya sebab hadiah dia pon best giler-giler..Ye lahh..Walau pun selalu jer ikut giveaway yang dorang buat tapi tak pernah menang lagi tapi masih jugak aku nak join..Manalah tahu lepas ni ada rezeki pula menang..Kan...Belum cuba belum tahu...Yang penting kena usaha baru dapat..:P..


Memandangkan dia suruh pilih 5 item yang aku nak dari nile.com.my ni,so aku pilih barang-barang yang memang aku nak sangat...Biasalah perempuankan...Suka fesyen..


Product : Luggage Organizer Bag
JLM2016 Sales Price : RM 13.70
Date : 16/06/2016
Time Start : 4.00pm
Time End : When limited quantity sold out
Limited Quantity : 400 Units Only (Sold Out)

http://www.nile.com.my/products/15788


Product : Bow Design Princess Flats
JLM2016 Sales Price : RM 12.50
Date : 23/06/2016
Time Start : 4.00pm
Time End : When limited quantity sold out
Limited Quantity : 250 Units Only


Product : Trendy Candy Color Pant
JLM2016  Sales Price : RM 14.90
Date : 29/06/2016
Time Start : 3.00pm
Time End : When limited quantity sold out
Limited Quantity : 300 Units only

http://www.nile.com.my/products/14220

Product : Traveler Backpack
JLM2016 Sales Price : RM 19.90
Date : 30/06/2016
Time Start : 3.00pm
Time End : When limited quantity sold out
Limited Quantity : 300 units only

http://www.nile.com.my/products/16773

Product : Stylish 3-in-1 Women Bag
JLM2016 Sales Price : RM 24.50
Date : 17/06/2016
Time Start : 4.00pm
Time End : When limited quantity sold out
Limited Quantity : 360 units only

Ok...Dah siap...Harap-harap giveaway kali ni ada rezeki lah kan..

Terima kasih kerana sudi baca entry ini....



PLMPB : Ujian JPJ (Part 2)

11 Jun 2016/Sabtu

Assalamualaikum


Seperti yang ditunggu-tunggu,akhirnnya sampailah tarikh yang ditunggu-tunggu untuk aku ambil test JPJ ulangan.Dah daftar ambil nombor.Sekali tengok nombor...makkk aihh..terkejut aku..Kenapa jauh sangat nombor aku nihh.....Gara-gara aku tak puas hati dengan nombor giliran yang aku dapat aku pon tanya lah kakak-kakak kat situ

Aku "Sis,kenapa no giliran aku jauh sangat nih?No 36?"

Sis "Sebab kau mengulamg dua-dua bahagian kan.Litar sama lebuhraya.Jadi kau kena ikut calon baru meskipun kau calon mengulang..."

Aku..."Oooooo..."

Alamakkk...Kena tunggu lah jawapnya sebab giliran aku mau penghabisan sudahh..Arghhh..Sabar jak lah masa tuh..Erhmm..

Tunggu punya tunggu sampailah jugak pi giliran aku..Masa tuh aku dah lah mengantuk sangat sebab tengha hari jo..

Untungnya masa tu bahagian 1 aku dapat penceramah JPJ tu pulak.Sebab aku tahu yang ketua JPJ tu sporting..Yeahhh dan kali ni dai bagi aku full mark dan markah bonus sebab bahagian 1 RPK dan RSM aku dah buat yang terbaik..Hehhe..Now kena tunggu bahagian litar.

Bahagian Litar (Bahagian 2)

Selekoh S,bukit dan parking undur aku sudah lepas..Ok..Cuma di bukit hari tu ada spoiled sikit..Boleh-boleh pulak kereta aku terundur sikit 1 kali nasib yang JPJ tu bagi peluang kedua untuk aku dan aku cuba bertenang...Tekan hon...Tekan clulct dan brek..Angkat brek tangan..Rest minyak clucth jangan lepas.Rest minyak sampai jarum pergi ke angka 3...Lepas tu bila dah yakin angkat clucth perlahan-lahan tunggu sampai kereta ada pergerakan dan turunkan brek tangan dan automatik kereta aku terturun jugak dari bukit..Huh!!Nasib...Lepas jugak aku di bukit...

Parking undur pun ok..Lepas jugak..Tapi bila aku dah sampai kat tiga penjuru sana lagi aku sangkut...Eeeee..Masa nak keluar parking boleh-boleh pulak ternaik bonggol.Test lalu naik bonggol jugak...Test yang kedua ni pulak naik bonggol jugak.So,automatik aku gagal lagi..

Cun-cun sudah masuk dalam parking tadi tetiba time nak keluar cari pasal pulak dia..Haizzzz..Cikgu aku masa tuh dia bagitau aku aku awal pusing stereng...Masa tu baru aku teringat..Ya Allahh..macam mana aku boleh lupaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???Masa kita dalam parking dan nak keluar parking...ke depan sedikit dan pusing stereng perlahan-lahan dan bila nak keluar tu baru pusing habis tu stereng..Baru tak ternaik bonggol...Arghh...Masa nih aku masih ok lagi..Cool.Haha..So pasrah jer lah aku masa tuh.Haiz...

Jadiiiiiiiii,alamatnyaaaaaaaa mengulang lah lagi aku test...Erhm...Rilekssss...

Bahagian Lebuhraya (Bahagian 3)

Part ni aku suka...hihi..Sebab aku dapat JPJ yang sama jugak masa aku di bahagian 1.Macam biasa lah..sebelum jalan buat RSM dulu baru jalan..Masa nak jalan tu dia tanya aku lah "Macam mana tadi di litar?Ok kah?"Aku cakap "Tak ok tuan.Kandas lagi""Dimana lagi kau kandas ni"JPJ tu tanya aku.."Di tiga penjuru""Nahh...Mengulang lah lagi"..Aku senyum jer masa tuh...

Masa di lebuhraya tuan JPJ tu tak banyak cakaplah...Sampai dia suruh aku berhenti,aku berhati-hati sikit.Nasib aku tak gemuruh masa tu jadi aku tak lupa lah tukar gear masa tu dan alhamdulillah masa aku nak buat u-turn tu tak mati enjin...Yahooooo...

Sampai jak dilitar baru dia kasih tahu silap aku di situ...Katanya,"Kau belum pandai kawal stereng..ke kiri dan ke kanan...gagal mengawal kelajuan...Tu jak..sepatutnya gagal sudah kamu tapi ndak apa..Saya kesiankan kamu sebab minggu lalu kamu sudah gagal kedua-dua bahagian dan tadi pun kamu kata kamu sangkut lagi di litar...saya kasih lulus ja lah..".."Terima kasih tuan..."Begitulah bicara aku dengan tuan JPJ...Syukur lah aku dapat JPJ macam dia..Yehaa..Lulus jugak aku di lebuhraya atas jasa baik tuan..

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii,litar lagi aku belum lulus...erhmmm...Tak pe lah...Bukan reeki kot nak lulus JPJ masa tu..Cuba lagi di next test..Huhu..



Terima kasih kerana sudi baca entri ini..

Diari Ramadhan 2016 (1) : Menggosok Gigi Ketika Berpuasa

09 Jun 2016/Khamis

Assalamualaikum

Alhamdulillah...Sekarang ni kita sudah pun berpuasa pada hari keempat.Macam mana puasa korang pada hari keempat?Ok tak?

For the frist time,bulan ramadhan tahun ini aku secara tiba-tibanya terrajin pulak nak buat DIARI RAMADHAN segala..haha..alaa...bukan selalu pon kan...time bulan ramadhan jer selalu ada DIARI RAMADHAN ni....Hari-hari lain diari biasa dah...

Straight to the point lah ar..Okay..tajuk DIARI RAMADHAN yang pertama aku nak buat ni ialah pasal menggosok gigi...Kenapa pulak pasal bab gosok gigi ni keluar?Sebab ramai orang konfius kalau kita sedang berpuasa dan masa tu jugak kita nak berus gigi.Ramai orang kata kalau berus gigi selepas subuh puasa jadi makruh or batal..Nak jawapan yang sebenar?


Okay..Teruskan membaca..

Seperti yang kita tahu,agama Islam memerintahkan umatnya untuk menjaga kebersihan terutama nya kebersihan gigi.Oleh itu,menggosok gigi ketika berpuasa tidak akan membetalkan puasa.Faham kan korang..?

a) Apakah hukum puasa seseorang yang memberus gigi selepas azan Subuh berkumandang?
  • Sah puasanya.Yang makruh dalam Mazhab Syafi'i adalah memberus gigi selepas waktu zuhur.
b) Adakah dibolehkan memberus gigi ketika sedang berpuasa?
  • Boleh (harus) tetapi sehingga sebelum zuhur.Memberus gigi selepas waktu zuhur makruh mengikut pendapat muktamad dalam Mazhab Syafi'i.
Dan korang pun dah tahu kan samada menggosok gigi ketika sedang berpuasa atau menggosok gigi selepas azan subuh tidak membatalkan puasa atau pun makruh.Yang jadi makruh nya ialah bila kita menggosok gigi selepas zuhur..Selamat berpuasa...

Terima kasih kerana sudi baca entri ini...


Ramadhan Datang Lagi..Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

04 Jun 2016/Sabtu

Assalamualaikum


Di kesempatan ini Nurul ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak yang akan tiba tidak lama lagi kepada kawan-kawan alam maya dan kawan-kawan alam realiti..

Moga kita semua dapat menjalani ibadah puasa kali ini dengan sebaiknya.InsyaAllah.

Terima kasih kerana sudi baca entri ini.